Skip to content

About the Peter D. Clark Centre

The Peter D. Clark Centre was officially opened in May, 2001.   Here is some historical information you may find interesting.

Building Design

What follows is an excerpt from the Natural Resources Canada (NRCAN) website, concerning some of the energy efficiency design considerations of the Centre.  (If you wish to read the entire entry, click here:  http://faq.nrcan.gc.ca/publications/commercial/m27-01-1751e.cfm?attr=20)

The Peter D. Clark Centre was designed with two concepts in mind. The first was that it should be as residential as possible in general feeling and scale. This was primarily achieved by designing the building as a two-storey structure. The residential feel was maintained through the careful use of materials, finishes, extensive use of wood and the design of smaller scale spaces for gathering, eating and other activities.

The client also wanted to be able to operate the Centre with the minimum staffing level necessary to serve the residents in an effective and efficient manner. This resulted in the development of the “House” design, with rooms containing a total of 22 beds arranged in an “L” configuration about the central “House” services — lounge, dining room, servery and administrative areas. In this configuration, no resident is further than six rooms away from the core of the “House” The 22-bed “Houses” are twinned on either side of a common servery. This twinning allows the two adjoining “Houses” to be served by fewer staff in the evening and overnight.

The twinned “Houses” are stacked one over the other in a two-storey double tee wing accommodating 88 residents. This wing encloses three sides of a private courtyard that is accessed from the ground-floor lounges of the two houses. The lounges at the second floor level have exterior decks that overlook the courtyard.

The two-storey, double-tee residence wing is duplicated on the other side of a two-storey central core that accommodates the main dining room, multi-purpose room, chapel, day centre, main kitchen, administrative offices, staff facilities and other ancillary areas. The multi-purpose room has a fireplace that is centrally located in a two-storey space with clerestory windows that light the room from above.

The eight “Houses” of the centre are also linked to a single-storey, 48-resident wing that is specifically designed to house residents with dementia. This wing, known as the “Bungalows”, is divided into four houses of 12 residents each in a somewhat similar fashion to the main houses. The link is at the basement level of the building. Although this wing was not part of the original building design and CBIP application, its design met CBIP requirements and was also awarded a financial incentive.